Magyar nemzeti hip-hop rap-et... jut eszembe legelőször. Tudom nem ennek kéne elsőre beugrania. Hanem annak, hogy Szabadság, egyenlőség, testvériség. Meg hogy 12 pont. Forradalom. És persze a kokárda. Az mondjuk eszembe jut, az igaz! A kokárdáról meg a Huszárlány és a Huszárfiú születése.

Amikor általánosban az iskolában bandáztunk a március 15-i ünnepségen, még nem gondoltam, hogy egyszer saját kokárdát fogok tervezni. Akkoriban sokkal jobban lelkesített a nemzeti ünnep címén végrehajtott kollektív lógás, amikor az egész iskola átvonult a „művházba” az ünnepségre. Bírtam, hogy ilyenkor minden és mindenki sokkal lazább volt, lehetett más osztályokkal is közösködni, szabadon mozogni, szóval felpezsdült egy kicsit az élet. Mondhatnám, hogy meghatott az ünnep - de nem. Most komolyan, van köztetek olyan, akit tízenévesen úgy igazán átérezte egy 150 évvel azelőtti forradalom jelentősségét?!
Na, szóval hogy akkor még jobban izgatott a bandázás. Aztán persze megértettem, hogy március 15-én tényleg olyan dolog történt, amit meg kell ünnepelni. És néhány éve egészen odáig merészkedtem, hogy saját kokárdát készítettem. Méghozzá egy debreceni doktornő hatására, aki hűséges vásárlóm a mai napig. Sokszor neten rendelt, de volt nálam a Palomában is, vagy éppen valamelyik családtagja jött a megrendelt dolgokért. És valahogy minden évben szóba került, hogy nem készítek-e esetleg valamit március 15-ére. Mondjuk pl. kitűzőt. Eleinte nem hozott lázba az ötlet, de aztán az egyik évben átkattant valami. Lassú víz... :) és megfestettem a Huszárlányt. Fel is került a kitűzőkre, és modernkori kokárda lett belőle. Aztán olyannyira megtetszett az ötlet, hogy következő évben megajándékoztam egy párral, a Huszárfiúval. Ráadásul mind a ketten kaptak szép kis nemzeti színű szalagot.
Adná magát a dolog, de nem, idén nem születik új családtag, semmi Huszárbébi :) Viszont tökéletesítjük a meglévő konstrukciót. Adódott némi nehézség a szalagokkal, így Szilvi kolléganőmmel kikísérleteztük a legtutibb megoldást a foszlós nemzeti színű szalagra: méretre vágjuk, majd egyesével leégetjük a végüket, összetűzzük és egy jó kis ragasztóval a kitűzőhöz passzintjuk. Mielőtt a csomagolásba kerül, Szilvi egy utolsó tetsztként megráncigálja a szalagot minden egyes kokárdán, majd mehet a celofánba.
Ilyen pompás formában várnak benneteket a Palomában és a webshopban. Vegyétek, vigyétek, szeressétek őket. Ahogy én is megszerettem az öltetet! Ezúton is köszönöm kedves Andrea :)

A Huszárlány kitűzőként, és alternatív kokárdaként

Ugyanez fiúban

 

Olvastad már?

Archívum

Powered by mod LCA