Tudom, hogy vannak, akik már most elkezdik tervezgetni a karácsonyi menüt. Recepteket nézegetnek, Pinterest albumot hoznak létre Karácsony címmel, neadjisten tesztfőzéseket/tesztsütéseket csinálnak. De minimum azt tervezgetik, hogy mikor szerzik be az alapanyagot a jól bevált karácsonyi menühöz. Na, ez nem én vagyok! (sajnos)

Azt már tudjátok, hogy alapvetően tervezgetős vagyok, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár miatt esélyem sincs, hogy sok héttel karácsony előtt a menüről fantáziáljak, hosszasan előkészüljek a vacsorára. Általában az utolsó napokban kitalálok valami gyors, mégis kicsit ünnepi ételt, és azt készítem el. Igaz, most kicsit előrébb járok, mert a múltkor beszélgettem Fatima barátnőmmel, ő mesélte, hogy tavaly csillag-csengő-hópehely stb. alakú falatkákat készített karácsonyra, sokféle ízben, klasszul tálalva. Megtetszett az ötlet, lehet, hogy idén nálunk is ilyesmi lesz – de majd még kialakul dec. 23-ig ;)

Egyébként otthonról sem azt hoztam, hogy minden évben ugyanannak az ünnepi menünek kell lennie a karácsonyi asztalon, hallal, töltött káposztával, bejglivel. Mivel anyu nem szereti a halat, így azt sosem készített. És mondjuk nem is nagyon hiányzott, mi sem szerettük. Helyette inkább valamilyen extra (oké, hívjuk ünnepinek ) töltött-rántott húst rittyentett. Párolt vöröskáposztával, mert azt mindenki szereti. És persze jó nagy adag készült mindenből, 3 napig azt ettük.
Süti téren sem a klasszikus vonalat képviseltük, nem volt bejgli, viszont voltak isteni krémes, habos sütemények. Olyanok, amiket a cukrászdában látni, csak éppen ezeket is anyu készítette, és sokkal, sokkal finomabbak voltak, mint a bolti. Én is eléggé rájuk voltam kattanva, pedig alapvetően inkább a kekszeket szeretem. Mára annyit változott a helyzet, hogy bejglit minden évben süt nekünk mákosat, diósat és geszetnyéset.
És hogy ne fogyjunk el, volt még otthon – a karácsonyfán – habkarika, meg szaloncukor (zselés, emlékeztek rá?). A habkarika nem volt hosszú életű, azt gyorsan felfaltuk. Az ünnepek végére, a süti és a habkarika utáni „ínséges” időkre pedig maradt a szaloncukor. Az már tényleg csak azért fogyott el, mert gyerekek voltunk, és mindent megettünk, ami édes volt. Most így visszatekintve, hát... nem is nagyon értem. Minden esetre a fenyőfánk december végére összecsoffadt szaloncukor papírokkal volt tele.
Nyilván ezért sem volt sokáig szaloncukor a karácsonyfámon; mármint a felnőttkorin. Mert az étbevonóval mártott aromás kitudjami szerintem ehetetlen. És általában még a csomagolása is randa.
Viszont néhány éve felfedeztem a Stühmert (kozmetikusom ajanlására)! Na, azóta van a karácsonykor szaloncukor. Tök jó, hogy olyan szaloncukrokat készítenek, amik amellett, hogy szépek, finomak is. Csomóféle van, mindegyik csokoládéval van bevonva, és jó minőségű alapanyagokból készül (félreértés ne essék, nem fizetett bejegyzést olvastok, ez egy szívből jövő rajongás:)). És amit különösen szeretek, hogy kimérve lehet kapni. Annyit és olyan fajtát veszek, amilyet szeretnék. Bármilyen szoros is a karácsony előtti időbeosztásom, ezt mindig megveszem még novemberben. Nagyon tudom ajánlani, az idei év kedvence nálam a tojáslikőrös étcsokis változat, miközben ezt írom nektek, el is kellett hogy majszoljak egyet...

Azoknak, akik pedig előre terveznek, vagy akik meg akarnak ajándékozni olyan embert, aki előre tervez, azoknak van még valami, amit nagyon ajánlok: a DesighByRothAniko naptárakat, noteszeket, és persze a vadiúj receptfüzetet! Szuper ajándék mindegyik.
Biztos vagyok benne, hogy azok, akik rendszeresen sütnek-főznek, de legalábbis izgatja őket a gasztro téma, nagyon fognak díjazni egy cukrászlányos receptfüzetet. Legyen szó anyuról, főnökről, óvó néniről, tanító néniről, barátnőről... és még sorolhatnám. De ti úgyis jobban tudjátok.

Ha megvan, hogy kit ajándékoznátok meg, gyertek, nézzetek szét a Palomában (1053 Budapest, Kossuth L. u. 14-16. nyitvatartás: kedd, szerda, csütörtök 11 és 19 óra között), vagy a Vörösmarty téren a 15D standon, december 29-ig minden nap 10-20 óráig. Plusz a Wampon december 18-án a Millenáris B csarnokában (10-18 óráig). És persze online is válogathattok éjjel-nappal, ITT!

Hangolódjatok, tervezzetek; készüljetek a karácsonyra!

A sötétbarna trüffelkrémes, az arany tojáslikőrös, a piros meggyes marcipános....hmmmm

Én személy szerint linzer karikából még karácsonykor is szívesen falatoznék, csak a családom nehezen meggyőzhető erről, sajnos

Olvastad már?

Archívum

Powered by mod LCA