Egy csomóan szörnyülködnek – hogy ilyen stílusos legyek – a Halloween miatt. Hogy amerikai ünnep, idegen szokás, és hogy miért kell nekünk amcsi dolgokat átvenni. Én viszont azt gondolom, semmi baj nincs ezzel. Sőt!


Egyrészt nem is amerikai, hanem európai gyökerekkel rendelkező ünnep. Szóval semmi ördögtől való nincs benne. Ráadásul jó móka! És attól, hogy valami szórakoztató, lehet egyúttal tiszteletteljes is. Nem kell mindent véresen komolyan venni! ;-)
A gyerekek pedig kifejezetten élvezik a halloweeni őrületeket. Klassz a papával, mamával tököt faragni, beöltözni,” ijesztgetni” egymást, édességet enni, buliba menni, vagyis csupa jó élményeket gyűjteni. Én örülök, hogy a mai gyereknek már nem csak a szomorkodós temetőbejárás jut. Nekünk, szülőknek is könnyebb így eljuttatni hozzájuk az üzenetet, hogy halál, temető, szentek, stb. Mert ugye ez alapból nem egy könnyű téma... Persze megyünk temetőbe is, hiszen ez is egy jó alkalom arra, hogy együtt legyen a tágabb család. Szóval szerintem ez a két fajta ünneplés/emlékezés jól megfér egymás mellett, legalábbis nálunk működik.
Aztán a másik, sokkal kevésbé szent dolog, amiért örülök, hogy nálunk is egyre nagyobb kultusza van a Halloweennek: a TÖK.
Imádom. Tök jó dolog faragni. És tök jó dolog enni.
Most már Milos is elég nagy, hogy élvezze a tökfaragást, úgyhogy idén először az ő segítségével készítettünk egy töklámpást.
És hát a sütőtökös kaják... a gondolatra is összefut a nyál a számban. Kezdjük a sütőtöklevessel, az a kedvencem. Én szerecsendióval és pici gyömbérrel készítem. Tutti! Aztán a sült sütőtök, csak úgy magában, ha nem elég édes egy kis mézzel is nagyon jó. Én ugyan még nem sütöttem, de már kóstoltam a sütőtökös sütiket, dióval, aszalt gyümölccsel. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire finom tud lenni. És még sorolhatnám. Mindig belefutok valami jó kis sütőtökös receptbe, amit ki kell próbálni, miután bele írtam a szuper receptfüzetembe;).
Ja, és majdnem megfeledkeztem a Halloween dekorról. Na, azt is nagyon szeretem. Most hogy már nincs olyan jó idő, egyre többet vagyunk bent a lakásban, jó ha mindig egy kicsit újra „öltöztetjük”, hogy ne unjuk meg az itthonlétet.
Nektek hogy tetszik? Fessek jövőre halloweenes képet? És egyáltalán, mit gondoltok a Halloweenről? Kell ez nekünk?!

Ilyenek a profi töklámpások

Ez pedig már saját gyártmány: kicsi, sárga, de a miénk! :)

Ez a kép még a Déryné Bisztrónak készült, pár évvel ezelőtt. Mit gondoltok, fessek jövőre egy újat?

Olvastad már?

Archívum

Powered by mod LCA